prototype

Ny Lina På Gång...Läs vidare.

Senaste nytt angående leveransen av dessa linor sker i början av Juli månad.


Priset på dagens fluglinor har passerat allt som kan anses vara rimligt. Premium-fluglinor kostar idag allt mellan 1000 - 2200 kr. Istället för att bara gnälla så gjorde jag någonting åt det. Specifikationen togs fram på en linmodell som hittills har saknats. En lina som inte kostar multum, som klarar av över som underhandskast, med sträckt tafs, flugan längst ut.


Sedan kontaktades en asiatisk tillverkare. Prototyperna kom, kontrollmättes. Inte helt oväntat så höll dessa prototyper specifikationen på ett imponerande sätt. I Asien så får man det man beställer. Dessa prototyper har imponerat stort.


Linan har tagits fram för vårt nordiska flugfiske. Jag har flugfiskat i över 40 år och har väldigt sällan fiskat på platser där det funnits gott om kastutrymme. I våra sjöar, strömmar och tjärnar så finns det vegetation. Den typen av miljö kräver en speciell typ av fluglinor. Det här är en sådan fluglina.


Linans utformning är egentligen avsedd för att ge skickliga kastare fördelar. Det "roliga" är att det är exakt samma egenskaper på fluglinor som efterfrågas av dem som inte tillhör "kast-eliten". Linan är lätthanterlig för både proffs som amatör. En bra fluglina ska hjälpa kastaren, dvs att göra kastandet och fisket enklare.

En fluglina som ställer krav på god kastteknik för att fungera, det är en mycket dålig fluglina.


Att lära sig skjuta lina eller att underhandskasta ordentligt är inte alltid så lätt. Man måste ju först hitta fluglinor som klarar av det! Du som vill lära dig att skjuta lina eller underhandskasta, här har du en lina som klarar av det.

Fluglinan är anpassad för att täcka området mellan 5-25 meter. Du som kan skjuta lina ”dammar ut” hela (30 meter).

En lina avsedd för platser med begränsade kastutrymmen, med både över som underhandskast. Linan måste rulla ut ordentligt och har bra skjut (glid). Att få tafsen sträckt med flugan längst ut vid underhandskast är inte alltid så lätt.

Du måste fortfarande göra ditt men jag påstår att den här linan gör det bättre än någon annan lina som jag har testat.


Det som har gjorts är att få fyra egenskaper att samverka

- Det första, linan får inte ha för lång framtapering, detta för att ha kraft nog så tafsen rullar ut ordentligt.

- Det andra, linan måste ha rätt klumplängd, strax under 10 meter.
 Kortare klump är effektivare i trängre utrymmen.

- Det tredje, vikten måste vara anpassad efter dagens moderna flugspön. 

- Till sist, skjutlinans diameter får inte vara för grov. Vanligaste felet på WF-linor idag.


Linan är dessutom relativt mjuk och smidig, ligger rakt på vattnet och har i stort sett inget linminne alls.


Du kanske tänker, det finns redan linor som har kortare framtapering. Det finns linor som har olika klumpvikter och längder. Det finns linor som har tunnare skjutlinor...

Ja, men det finns ingen fluglina som jag känner till som har alla dessa fyra egenskaper i en och samma lina.


Jag tänker inte gå in djupare på detta nu utan konstaterar bara att linan fungerar bättre än vad jag hade förväntat mig Med andra ord, linan kunde ha varit aningen sämre, hade ändå varit nöjd med tanke på vad linan kostar.


Om jag hade fått välja den här linan med exakt samma specifikation, men tillverkad i USA, jag hade ändå valt den asiatiska linan. Varför? För att de amerikanska linorna inte hade presterat bättre, de hade bara blivit dyrare.En tävlingskastare som tagit medalj i VM sa följande efter 30 minuters kastande med linan.

”det här är fanimej den bästa linan som jag har kastat med”. Jag har kommit fram till samma slutsats.


Det bästa av allt, det är priset på linan. Linorna ska komma in runt midsommar eller strax efter.

De kommer att kosta kring 500 kronor. Dollarkursen kommer att avgöra det (ja de betalas i dollar).


De kommer i två klasser, 5 och 6. Linan har grön klump och vit skjutlina. Linan är helt flytande. En snygg kartong med tryck? Nej det hoppar vi över. Det skulle bara göra linan dyrare. Förpackningen hamnar ju ändå i soporna.


Linan levereras med en plastspole för att underlätta det praktiska.

Linan i klass 5 väger 12 gram. Klump 9,7 meter

Linan i klass 6 väger 14 gram. Klump 9,7 meter.

Maila eller ring om du har frågor.