Det nya med test-arean är att spön och fluglinor är separerade. Det blir enklare att överblicka och hitta det man söker.
Om du vill läsa omdömen om fluglinor.....Klicka Här
Hardy Ultralite X 906-4
Hardy fortsätter att leverera. Hardys senaste spöserie för 2022, Ultralite X, en starkare och snabbare serie än Hardy Ultralite NSX (se nedan).
Det här handlar om en 9 fotare i klass 6. Som sagt, skillnaderna mot Hardy Ultralite NSX är inte så stora. Spöet är något snabbare, något tyngre. För att inte göra detta för långrandigt, det här spöet är som Hardy Ultralite NSX, men med lite mer ork, styrka.
Någon av er funderar säkert "är X bättre?"
Det beror på vad du prioriterar. Om du söker efter ett universal-spö som har kastegenskaper i toppklass så duger Hardy Ultralite NSX mer än väl.
Om du prioriterar bäst potential, "en extraväxel att damma i", ja då är Ultralite X ett bättre val. Vi talar om höga linhastigheter. Havsöringsfiskare på kusten, det här är någonting för er.
Som Ultralite NSX så har X-spöet samma "finess". Som volymratten på en stereo, där du kan anpassa ljudet så kan man reglera kraften på dessa spön med enorm känsla. Man ökar kraften lite, sedan lite till och ytterligare lite till och spöet svarar på det. Den här kontrollen och "finessen" har jag inte funnit på några andra spön. Inte på det här sättet.
Underhandskasten, man kastar långt med en Cortland Ultralight WF-6. Här talar vi om någonting som jag aldrig har upplevt förr med ett spö i klass 6. Det trevliga är att spöet upplevs inte "pinnigt", trots att det är så snabbt.
Underhandskasten, där märker man det här är helt nya spön, helt fantastiskt.
Som Ben på Trident uttryckte det: "With that said, if You really do need a rod that does what this rod does, there is nothing else on the market like it." Ett mycket träffsäkert uttalande. Notera, spöna är inte för styva, pinniga.
Jag avråder från att använda tyngre linor än rekommendationen. Spöna orkar men den goda känslan går förlorad.
I övrigt så tycker jag att spöna är snygga. Den kopparfärgade klingan är riktigt läcker. Spötuben är också riktigt snygg och inger respekt. Spöpåsarna som följer med Hardys spön är inte bra. De är överarbetade med en massa fina kantband. Dessa gör att spödelarna är svårare att få in och ur spöpåsen. Hardy, lär er av Sage, de vet hur en fungerande spöpåse ska se ut.
Jag lägger stor vikt på att spön ska ge en teknisk skicklig kastare fördelar. Där är Hardy är på helt rätt spår.
Att testa spön handlar mestadels om känsloargument. Det finns många spön som kastar jättebra men känns bara så fel. De kan vara för styva, för mjuka, tunga, topptunga osv, men de kastar bra.
Hardy är inne i ett härligt "flow".
Recoil Spöringar?
Recoils spöringar, det vill säga spöringar tillverkade av ett fjädrande stål. Om du stöter i spöringen mot t ex en kvist så ska spöringen ge efter för att inte skada klingan eller spöringen. Om vi ser dem som spöringar så är Recoil-ringar ett bevis på beklagansvärd ingenjörskonst. Dessa spöringar har bara ett syfte, de ska generera färre reklamationer.
Som spöringar sett, de tillför ingenting. Den tunna tråden i de fjädrande spöringarna, med en stor fisk på kroken så undrar jag hur illa det smäller i spöringarna när backingknuten kommer farande!? Om jag kan välja så är Recoil det första som jag skulle välja bort på alla mina spön.
Då har jag inte nämnt det vinande ljudet som orsakas av fluglinan som får spöringarna att vibrera.
Detta ljud tilltar alltmer ju smutsigare fluglina blir. Du kommer inte att missa det.
Dessutom så har jag märkt att Recoil-ringar tappar spänsten i kallt väder. De kan bli sladdriga som bara den
Hardy Ultralite X - 907
Nu kan jag påstå att jag känner Hardy Ultralite X 907 väl. Jag vill genast avdramatisera X'ens brutala väsen, som tycks omge spöserien. Ultralite X är inga styva påkar. Om vi jämför med Orvis Helios 3D 907 (samma längd/klass) så är Helios 3D styvare, pinnigare. Orvisen har styvare botten och mitt-del och flexar mer med toppen. Ultralite X 907 hämtar kraften nerifrån, flexar djupare än Helios 907 3D. Det man kan tillägga, Hardyn har en skönare känsla, inte lika styv.
Vippa inte på spöet i handen och bedöm det. Lägg på rätt lina, få, om ens någon kommer då säga att spöet är styvt.
Därmed inte sagt att det är mjukt, långslagigt, verkligen inte. Hardy har i mitt tycke prickat rätt här!
I övrigt så finns det likheter med Ultralite X 906. Det handlar om starka spön som klarar av längre kast och hantera vinden bra. Nu, september 2023 så håller jag fortfarande Hardy Ultralite NSX och Ultralite X som mina absoluta favoritspön. Som med alla spön, man måste hitta rätt lina. Med fel linval så går mycker av känslan och prestanndan förlorad. Jag avråder från att använda tyngre linor än rekommendationen. Spöna orkar men den goda känslan går förlorad.
Det finns ett otal spöserier idag som tillhör "prestanda-klassen", dvs spön som orkar lite mer. De flesta av dem är för styva, saknar finess och är inte så värst trevliga att fiska med.
Hardy Ultralite X är ett av undantagen och är trevliga att fiska med. Ni som är tekniskt skickliga kastare, testa!
Generellt så tycker jag att de bästa asiatiska spöna idag slår de amerikanska, ja på så gott som samtliga punkter.
Har testat Douglas toppmodel Sky G (Graphene) i längden 9 fot i linklass 5. Har endast hunnit testa med ett antal olika fluglinor. Några saker märker man direkt. Spöet har otroligt fin kontroll på kort och medeldistans, hanterar kasten mellan 5-20 meter med en härlig känsla. Det finns ork för längre kast, men det är när och medeldistans-kasten som sticker ut positivt. Som torrflugespö i sjö som strömmande vatten så är Sky G ett klockrent val. Du som söker efter spön för de längsta kasten kan leta vidare. Även som Sky G klarar av långa kast så är det inte den typen av spö.
Linval: Av de hittills testade, Cortland Ultralight WF-5 har passat bäst. Bra på både långa som korta precisa kast.
Förtydligar, om du står i valet och kvalet mellan ett spö som hanterar de längsta kasten galant, som t ex Hardy Ultralite X eller ett spö som ger känsla/kontroll upp till 20 meter på ett bra sätt, Då har du två olika val. Båda spöna klarar av korta som långa kast, fast på olika sätt. Om du prioriterar prestanda så väljer du Hardyn. Om du prioriterar kontrollen upp till 20 meter så är Sky G trevligare att handskas med. Man kan inte få allt så man tvingas välja.
Om Douglas Sky G i övrigt, spöet är väldigt lätt i vikt och byggkvaliteten imponerar. Klingan är rak, har väldigt fin holkpassning, välgjort och snyggt rullfäste och korkhandtaget är som på andra premium-spön.
Om jag kunde välja så hade jag valt bort Recoil-spöringarna. I kallt väder, känn på linförarringen, de blir mjuka, "sladdriga" när temperaturen sjunker. I övrigt så ger Recoil inga fördelar, förutom färre antal reklamationer.
Om du hör ett vinande ljud från spöringarna när du kastar så vet du att du inte kastar med en Cortland. Ljudet uppstår när linan glider sämre.
Om jag inte är fel ute så tillverkas Hardy, Loop och Douglas i samma fabrik.
Jag är erfaren spöbyggare, kollar extra noga på alla detaljer. De asiatiska klingorna håller generellt bättre klass än de amerikanska. Jag måste medge att asiaterna har tagit stora kliv framåt, rent av gått om amerikanerna.
Samma sak som håller på att ske med de asiatiska bilarna, de blir bara bättre och bättre.
Under de snart gångna 40 åren så har jag ägt ansenliga mängder premium-spön. För ett antal år sedan så testade jag det då nya Hardy Zenith. Jag insåg i det ögonblicket vart vi är på väg. De amerikanska spötillverkarna kommer att få det allt tuffare. Inget som jag egentligen uppskattar men så är det. Jag äger/har ägt 905-906-907 NSX, har dessutom testat 904 NSX med ett antal olika linor. Vi går rakt på sak, Hardy Ultralite NSX, en ny spöserie från Hardy. Detta är en vidare utveckling och jag skulle inte ändra på någonting, förutom recoil-ringarna. De tillför ingenting av värde.
Att kombinera snabbhet och styrka med känsla har hela tiden varit utmaningen. Antalet snabba spön som saknar finess har vi sett till leda. Vad gör det nya Ultralite så unikt?
Hardy har lyckats få till kombinationen snabbhet-styrka, detta med finess. Kontakten med linan är helt enastående!
Det kastar så exakt, så kontrollerat. Jag uppskattar spänsten i dem och den låga vikten. Man märker att spöna har en snabb återhämtning. Vid underhandskastandet så märker man det här är helt nya spön!
Ultralite NSX och X-serien har samma "finess". Som volymratten på en stereo, där du kan anpassa ljudet så kan man reglera kraften på dessa spön med enorm känsla. Man ökar kraften lite, sedan lite till och ytterligare lite till och spöet svarar på det. Den här kontrollen och "finessen" har jag inte funnit på några andra spön tidigare.
Ultralite NSX är lätta i vikt, perfekt balanserade, snyggt byggda med bra komponenter. Jag hade gärna valt bort recoil-ringarna. Hardy Ultralite NSX är någonting nytt, de är flugfiskets precisionsinstrument.
Senaste gången som jag fick en liknande "Wow-upplevelse" var 1989, när Sage släppte sin spöserie RPL, Graphite III.
Hardys "spösockor" är inte bra. Överarbetade med kantband. Spödelarna är svåra att få i och ur. Lär er av Sage, de vet hur en spöpåse ska se ut.
Sammanfattning: Jag fick vänta i 40 år för att hitta den här spöserien. Av alla hundratals olika testade spön genom åren så är det här spöserien som utmärker sig mest, som är någonting extra. Hög prestanda i kombination med känsla. För den tekniskt skickliga kastaren, det bara att lägga i kundvagn.
Hardy Ultralite är rätt klassade, nästan. Jag har oftast föredragit en linklass lägre på mina spön. Det gäller i synnerhet spöna i klass 6 och 7. Spöet i klass 5 verkar vara korrekt klassad. En del av er vill ha samma klass på lina och spö.
Att lasta på tynger linor, var förskiktig med det. Den fina känslan och finessen kan gå förlorad.
Jag har hunnit testa Scott Centric i klass 4, 5 och även klass 6 i längden 9 fot. Det här är fina spön, inget snack om det.
Ni som har Scott Radian kommer inte märka några jätteskillnader. Radian tillhör redan "de bästa".
Komponenterna håller som vanligt fin kvalitet, men den svarta "pluggen" i rullfästet, inget som imponerar.
Centric har en modern aktion med en bra mix av styvhet-styrka-känsla. Det betyder mer preciserat att spöna är snabba, har känsla men är inte för styva. Scott Radian är riktigt bra serie och jag kan inte på rak arm säga att Centric är en bättre serie än Radian. När det gäller Radian 904, den känns klart bättre än Centric-fyran.
En personlig detalj, gäller båda spöna, jag gillar inte riktigt handtagets form. Den smala delen nedtill på handtaget är i mitt tycke för tunn. Här måste jag ge det svenska Loop en eloge. De har alltid bra handtag på sina spön. Medan amerikanerna slipar ner handtagen på spöna med fallande linklass så behåller Loop handtagets storlek hyfsat bra.
Din hand blir inte mindre för att du fiskar med lättare spön. Ett bra grepp är fundamentalt inom flugfisket.
Då Scott Radian redan är så pass bra spön så är jag inte riktigt övertygad om Scott Centrics storhet. Till exempel,
Scott Radian 904 (9 fot klass 4), som är enligt mig den bästa "fyran" som jag har kastat med. Jag upplevde aldrig samma känsla med Scott Centric 904. Scott Centric känns lite annorlunda jämfört med Radian.
Centric 905: flera olika linor testades, alla fungerade bra. En av linorna stack ut i mängden, Cortland Lonbelly Distance WF-5. Snacka om att spöet vaknade till liv! Inte ofta som man upplever så här stor skilllnad på ett linbyte.
Centric 904: fungerar klockrent med Trout Boss i klass 4 och Ultralight i både klass 3 och 4.
Radian 904: Trout Boss och Ultralight WF4, kanske de bästa kombinationen i klass 4 som jag känner till.
Radian 905: Går utmärkt med både Trout Boss och Ultralight samt Longbelly Distrance, samtliga i klass 5.
Orvis Helios 3, har testat dem i både F som D-versionen. F är lika med "feeling" som är mjukare och D är lika med "distance" som är lite snabbare. Jag har testat följande spön: 486F, 490F, 590D, 690D (har testat flera tyngre också, men vi skippar dem nu). Spöna 486F och 490F, om jag ska välja så skulle jag ta 490'an alla dagar i veckan. Spöet är "medium" i aktionen och har en känsla som är svårslagen. I mitt tycke ett bättre spö än 486F.
590-D upplevde jag som snabbare spö än 690D. Om den sistnämnda, 690, ett spö med relativt mjuk topp, som ger ett spö med väldigt skön känsla. 690D är något känslig för motvind, tappar en del kraft. Det tycker jag inte om.
Helios 3 presterar jättebra i allt, utom just motvind. I övrigt jättefina spön.
Rullfästet är bland det bästa som jag har sett konstruktionsmässigt. Dock inte det vackraste rullfästet jag har sett.
Orvis byggde tidigare de finaste spöna av alla, som Winston. Orvis lackeringar har tidigare hållt högsta klass.
Orvis verkar ha tappat bort den biten nu. Spöna ser inte längre ut som de en gång gjorde.
Designmässigt så har Helios 3 cool look, lite annorlunda. En del gillar det, anda avskyr det.
Tyvärr så har Orvis tagit ett steg tillbaka. Byggkvaliteten är inte längre som den var tidigare. Garantin på Orvis spön är fortfarande bäst, hela 25 år mot alla typer av skador.
Om du söker efter spön och avskyr styva snabba spön, söker efter bra känsla, där är Orvis Helios 3 svårslagna. Kan rekommendera både 490F, 590F och 690D som mycket bra val. Jag har inte testat 690F. Efter att ha ägt 690D så vill jag inte ha ett mjukare spö med ett längre slag.